Nasiklassie

De nasiklassie is eigenlijk niet door mij verzonnen maar door de laatste klas studenten die ik les gaf op NPAC. De dag dat ik mijn laatste les zou geven hadden ze ( op initiatief van Lilian) verzonnen dat ik geen les zou geven maar dat we samen zouden eten. Gewoon in een oefenruimte in db’s kregen we allemaal een bord nasi wat Lilian thuis had gemaakt. Het idee erachter was dat de klas blij was geweest met wat ik in de lessen deed ( naast wat er in die les moest gebeuren) de manier waarop het in de les ging en hoe ze zich na de lessen voelden. Dat zouden ze gaan missen zeiden ze en dat was niet wat ze wilden. Het maakte hun opleiding een stuk minder waardevol ( hun woorden hoor) en er werd het voorstel gedaan of ik die lessen niet buiten school kon blijven geven. Uiteraard was ik heel erg vereerd met hun complimenten en al snel werd er een avond per week geprikt dat we bij elkaar zouden komen. De dinsdagavond om 18.00 zou het worden en natuurlijk zou Nutrecht de plek worden waar we bij elkaar kwamen. En als we toch bezig waren met hardop dromen zouden we dan beginnen met eten. Nasi eten of iets anders wat iedereen lekker vond. Dat zou helpen om iedereen zich goed en relaxed te laten voelen. En de inhoud van de lessen zou afhangen van waar iedereen behoefte aan had en wat op school niet of nauwelijks aan bod meer zou komen als ik weg was.

De vraag was natuurlijk gelijk wat dat dan wel zou zijn….. Het werd een groepscoaching waarin ik weer de vervelende lul mocht zijn. waar steeds de vraag zou worden gesteld: waarom doe jij nou de hele dag niet wat je eigenlijk wel wilt. Of waarom doe je je hele leven dingen die je eigenlijk niet zou willen doen… of waarom denk jij nou dat het je toch niet gaat lukken maar ben je wel zogenaamd de hele dag mee bezig om het voor elkaar te krijgen. En zo weet ik nog wel meer vragen waar we in de groep steeds weer op terug kwamen. En het mooie is dat de groep zelf de antwoorden geeft. Altijd is er wel iemand ( of een paar) die dit ook hebben, of hadden en die dingen anders zijn gaan doen. Met vallen en opstaan, maar dat mag in de nasiklassie.

En al snel kwam de vraag van iemand buiten de klas of hij /zij eens langs mocht komen en al snel nam iemand zijn beste vriendje mee en nog later stond er opeens iemand voor de deur die gehoord had dat je in NUtrecht nasi kon eten ( voor 5 euro) en daarna kon praten met anderen die met dezelfde dingen bezig waren als jij.

Lang verhaal kort, de nasiklassie is een ding geworden waar best veel jongeren aan meedoen of mee gedaan hebben. Volledig vrijwillig, niets moet alles mag en de resultaten zijn fantastisch….zeggen ze.

Als je mee wilt doen moet je ons maar zien te vinden maar je mag me ook bellen dan vertel ik je dat we zo rond 18.00 in Nutrecht op dinsdagavond zitten