Coaching

tja, coachen dat vind ik nou echt een gevaarlijk woord. Iedereen is coach of denkt dat hij coach is of heeft een coach opleiding gevolgd of is coach van een voetbalelftal of wordt door een bedrijf ( of school) betaald om personeel of studenten te coachen. Maar in de meeste gevallen is er dan toch echt het belang van de voetbalclub of het bedrijf of de school. Dat vind ik dus vaag en eigenlijk niet oke. Die coaches zijn bezig om mensen beter te laten functioneren in de gegeven situatie. Daar is niets mis mee hoor, maar ik noem het geen coachen. Of ik zou een ander woord moeten verzinnen voor wat ik dan wel doe met ( vooral) jongeren.

Ik ga met mensen op weg om te zoeken naar wat ze willen en eigenlijk nog meer met de vraag “waarom”ze dat willen. Als dat duidelijk is ( kan ff duren) gaan we kijken wat ze er voor nodig hebben. Dan gaan we dus doelen stellen en komen we bij de dingen die nodig zijn om de doelen te halen. Zowel de vaardigheden maar ook de kennis van zaken en het juiste gedrag. En daarnaast komen dan de dingen die op andere niveau’s spelen. De overtuigingen dat dingen toch nooit lukken, dat het zeker jou niet zal lukken, dat je beter kunt doen wat er ( door wie dan?) van je verwacht wordt. Dat je beter tevreden kunt zijn met wat je hebt dat je toch nooit meer zult worden dan je bent…kortom dubbeltjes die nooit kwartjes worden en dat soort gezegdes.


Dat is wat ik doe met jongeren of je het nu coachen noemt of hoe dan ook. Ik denk de kwaliteit te hebben dat ik grappige, stomme en vervelende vragen kan stellen waardoor jongeren gaan nadenken over wat ze zeggen en doen. En ik oordeel er niet over want ik heb geen belang. Ik word niet betaald door een instantie of bedrijf en ik wil echt alleen maar de doelen halen die ik samen met de jongeren heb gesteld en geformuleerd. Pas als zij succesvol en blij zijn ben ik het ook. ( kan ff duren) tot die tijd blijf ik zeiken, vragen stellen, spiegelen wat ik zie maar ook ondersteunen en bereikbaar zijn voor ze. Jongeren noemen me soms een vriend maar vaker noemen ze me een lul maar wel een goede lul. Ik zie het maar als compliment. hahaha….